Toxina Botulínica (Botox)

Home / Toxina Botulínica (Botox)
Toxina Botulínica (Botox)

Què és el botox?

El que tots coneixem com Botox, és una substància anomenada toxina botulínica que fem servir en medicina estètica per a corregir les arrugues facials en zones localitzades.

La Toxina botulínica és avui dia és un dels procediments de medicina estètica més demandats i per això és necessari conèixer molt bé l’anatomia facial i els músculs que proporcionen l’expressió. El febrer de 2004, l’Agència Espanyola del Medicament va autoritzar la utilització de La Toxina Botulínica Tipus A i encara que popularment es coneix com a Botox les tres Toxines d’ús cosmètic aprovades fins ara a Espanya són Vistabel, Azzalure i Bocouture.

 

El tractament

 

La toxina botulínica tipus A (amb indicació estètica), bloqueja de manera temporal la contracció del múscul, relaxant el gest i aconseguint així una atenuació i / o desaparició de l’arruga del terç superior facial (front, entrecella i potes de gall) aconseguint obrir la mirada i donar llum i joventut a l’expressió.

És un procediment ràpid amb el qual, en una sola sessió d’uns 30 minuts s’obtenen resultats visibles durant un període de 3 a 5 mesos.

L’aplicació de Botox es realitza a través d’una agulla molt fina i directament sobre la musculatura bloquejant els senyals nerviosos musculars que debiliten el múscul de manera que no es pot contraure. La toxina botulínica pot combinar-se amb altres procediments cosmètics i no es requereix anestèsia. Els resultats comencen a notar-se en pocs dies, però pot trigar fins a una setmana perquè es vegi l’efecte complet. En general dura de quatre a sis mesos i quan els efectes comencen a desaparèixer els moviments musculars reapareixen.

El bruxisme pot ser diürn o nocturn i afecta un percentatge important de la població. Es coneix més comunament per l’hàbit de grinyolar i serrar les dents de forma inconscient. Pot desencadenar dolor, problemes d’articulació, etc. Tot això afecta molt negativament la qualitat de vida de qui el pateix. L’aplicació de la toxina botulínica tipus A en els músculs mastegadors ha demostrat ser una excel·lent eina per combatre les alteracions del bruxisme. La toxina és un potent relaxant muscular local que actua per un ampli període de temps (3 a 6 mesos), relaxant els músculs mastegadors afectats.

La hiperhidrosi és un excés de sudoració que es localitza generalment a les aixelles, palmells de les mans i plantes dels peus. En ocasions, es pot patir en altres zones del cos com el cap i la cara. La toxina botulínica, és una única solució no quirúrgica per eliminar l’excés d’activitat de les glàndules sudorípares de manera temporal, que redueix significativament la suor a la zona tractada, com per exemple en les aixelles.

És un tractament ben tolerat, segur i de gran eficàcia que millora la qualitat de vida del pacient.